Калхун: Boeing 747 е символ на иновациите

Дейвид Калхун, директор на Boeing

08:30 | 2 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Казвате, че 777Х ще прави същото. Този 747 обаче бе гигантска крачка напред. Той промени света. От 707, доста малък самолет, преминахме направи към този широкофюзелажен модел. Заради него се промени цялата авиация. Казвате, че 777 ще направи същото. Но не е толкова голяма крачка напред.

Бих направил изключение за този коментар.

Аз преживях ранните години на 777 и разработката на двигателите му. Трябваше да сменим 4 двигатели с два и самолетът трябваше да може да прелети над Северния полюс.

Това бе доста важен момент като ефективност, цена на седалка за всички хора по света, цяло чудо. Чудо. Всички в индустрията знаят, че това е чудо.

Сега го приемаме, понеже го разработваме над 20г. Представяте ли си? И най-после през 2025г този най-добър продукт ще е готов.

И вярвам, че ще лети може би повече от 747.

747 бе създаден за 2 години и половина. А 777 го правите от 20г. Защо има такава разлика?

Трябва да сме внимателни към циклите. Тази версия на 777 е за 2025г. Обикновените 777 си летят, но ние се спираме след първия полет. И не спряхме след първия полет на 747. Те го подобряваха постоянно.

Съвсем скоро му сложихме ново крило. Съвсем ново и изключително крило.

Така че ние не спираме разработването и преследването на идеите си.

Но след първият момент, в който описваш нещо толкова голямо с 4 двигатели, следват още и още подобрения. Вярвам, че в случая на 777 – без да подчертаваме само този модел, защото имаме и други страхотни самолети – когато свихме двигателите от 4 на 2 и прелетяхме над Северния полюс, това беше критичен момент.