Полша се справя и без средствата по Плана за възстановяване поради стабилната бюджетна ситуация

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша

20:00 | 24 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър-председател, в спор сте с ЕС относно изплащането на средствата от 35 милиарда евро. Как напредва този процес?

Приключваме всички спорни теми и се надявам през следващите няколко месеца да приключим и с нашия План за възстановяване и устойчивост. В момента се справяме добре и без него, защото сме започнали всички проекти, свързани с него с наши собствени пари поради много стабилната ни бюджетна ситуация. Успяхме не само да съберем пари за проектите от Плана, но и нашите разходи за отбрана може би са най-високите в цялото НАТО по отношение на БВП на глава от населението.

Освен това сте изправени пред избори тази година. Колко трудно е да се продължи с фискалните разходи с приближаване на изборите?

Фискалните разходи и публичният дълг не са основни предизвикателства да Полша. Знам, че са такива за много от нашите партньори в много страни от ЕС и други. Това е така, защото успяхме да възстановим публичните финанси и сме похарчили повече за военни и социални разходи, като в същото време поддържахме бюджетните дефицити.

Не знам дали има загриженост или дали се притеснявате, че има твърде много оптимизъм в Давос и че прекарваме твърде много време в разговори за тавана на дълга в САЩ, а не достатъчно за енергийния комплекс в Украйна?

Не чувам твърде много оптимизъм в Давос. Осъзнавам, че много хора се страхуват тази година от рецесия, потенциално дори и в началото на следващата година. Инфлацията е изключително важна тема, също и стабилността на веригите на доставки след ковид и възстановяването им. Това са темите тук в Давос. Полша и Централна Европа са много добре позиционирани за възстановяване на бизнес моделите на много западни компании.