Какво означава Лунната нова година на икономиката на Китай

Мишел Кортез, Bloomberg

10:35 | 20 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Това е Лунната нова година – най-големият празник в Китай. И за първи път от възникването на пандемията, хората там могат да пътуват свободно.

Как ще се отрази лунната нова година на ръста на ковид в Китай?

Очаква се тази година да няма никакви ограничения на пътуванията. Няма да се налага хората да си правят тест, за да се качат на самолет или автобус. За първи път от доста време няма да има нужда и от карантина, когато пристигнат. Очакваме в дните на Лунната нова година са се осъществят 2,1 милиарда пътувания. Това е два пъти повече отколкото през миналата година, но все още под трите милиарда, които сме виждали в предходни години.

Как ще се отрази това на разпространението на ковид в Китай и чужбина?

Едно от големите неизвестни в момента е как точно тази масова миграция ще повлияе на епидемията в Китай. Вече знаем, че има значителна епидемия, особено в големите градове. Въпросът е дали селските райони се били напълно изложени на вируса и дали хората, пристигащи от градове като Пекин и Шанхай в провинциалните села и градчета ще донесат вируса със себе си.

Броят на тези, които пътуват в чужбина е все още доста малък за момента, защото много хора не са се връщали у дома, за да видят приятелите и семейството си. Търсенето на пътувания в чужбина си остава слабо.

Какво означава това за икономиката на Китай?

Икономистите и анализаторите очакват, че завръщането към пътуванията наистина ще бъде наистина силно, наистина ще помогне хората отново да излизат и да харчат пари.

Ако броят на инфектираните нарасне значително, това може да отслаби икономиката през следващите няколко седмици.

Настъпва годината на заека и наблюдателите очакват, че икономиката ще се оживи след празниците около Лунната нова година.