Qualcomm очаква някои фактори срещу смартфоните да изчезнат

Кристиано Амон, директор на Qualcomm

07:31 | 20 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Всички след индустрията на чиповете. Каква част от бума видяхме вече и евентуално какво смекчаване очакват хората? В едно бъдеще, когато при автоматизацията хората евентуално ще бъдат сменени с компютри? Но нека започнем с въпроса докъде сме в спада при спада на продажбите на смартфони и при чиповете?

Вижте, ние вече имахме ускорение на покупките на по-добри телефони, нови телефони, особено когато те станаха много полезни при съвместната работа и комуникациите в пандемията. Имаше ускоряване.

Сега при макроикономическите фактори от препятствията по веригите за доставка и това, което стана в Китай по време на локдауните, забелязахме, че пазарът на смартфони леко се забави.

Хората купуваха по-малко телефони заради тези три фактора.

Добрата новина е, че вероятно два от трите вероятно през второто полугодие ще изчезнат. Има очакване Китай да поднови ръста. Това е голям пазар за телефони.

Освен това и корекциите на инвентарите поради недостига по снабдителните вериги според нас ще отнемат едно-две тримесечия.

Затова има голямо вълнение и около 5G и някои нови услуги, които навлизат в индустрията на смартфоните.

Да кажем повече за Китай, след като споменахте, че пак се отварят. Много се говори за това. Колко отворено е китайското ръководство за доминацията на некитайски бизнеси, които да продължават да работят свободно там?

Ние имаме голям късмет с позицията си там. Имаме много успешни отношения с Китай. Осигуряваме технология, която е важна за китайските производители, особено за производството на устройства. Не само за техния пазар, но и за други, на които изнасят. Това им носи ръст.

Ако сте лидер в технологиите и разполагате с нещо, което е напреднало и различно, виждаме, че Китай приветства партньорства.

След като нашата компания диверсифицира и към други пазари, отношенията ни с Китай също се развиват в тези сектори.