Керълайн Фам за крипто регулациите

Керълайн Фам, член на Комисията по търговия с фючърси

14:00 | 18 януари 2023
Обновен: 16:49 | 18 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

В каква степен сте уверена, че това ще стане и то скоро, защото отдавна го чакаме.

Радвам се, че пак съм в Bloomberg. Трябва да кажа, че много други си изкарват хляба с прогнози за това, което ще стане във Вашингтон. Ще оставя тези неща на експертите.

Говорите ли с Конгреса за това? 

Това е работа на председателя. Аз съм тук да върша работа и да се уверя, че използваме цялата си власт, за да направим сега каквото можем. Повтарям го от миналия май.

Ако говорим за проблема с FTX, Кели попита току-що дали е можело да се предотврати чрез регулации? Особено като имаме предвид факта, че бяха регистрирани на Бахамите и работеха главно с американски потребители. Какво мислите?

Това е въпросът. Комисар Пърсънай призова още през май да се направи кръгла маса по този въпрос, за да се види какво става с краха на крипто миналото лято. Трябва да попитам дали ако имахме такъв публичен дебат, можехме да открием тези взаимосвързаности? Дали щяхме да намерим тези рискове, които са се трупали?

Затова и веднага се заех с моето предложение за първите в историята 10 фундаментални отговорности за пазара на дигитални активи. За първия в историята офис на защитника на инвеститорите на дребно. Да видим стандартите, които можем да определим на глобално ниво и как да запълним празнините.

Аз съм провела над 75 срещи и в момента се водят много напреднали дебати извън САЩ по този въпрос.

Какво излиза от тези срещи? Как изглежда в момента индустрията, когато четете за битката на Genesis и Gemini. Сигурно сте разтревожена?

Трябва да кажа, че това е тревожно и точно за това трябва да се замислят всички регулатори. Как използваме съществуващата си власт, за да предоставим нужната яснота сега.

Да определим какво е крипто финансов инструмент. За мен трябва да отговаря на същите стандарти, както другите финансови инструменти.

Какво представляват крипто нефинансови дейности. Дали към тях се прилагат обичайните регулаторни рамки.

И какво има около блокчейн технологията, към която правя всичко възможно да разбера.