Грифит: Валикобритания търси силен съюз със САЩ

Андрю Грифит, финансов секретар в Министерството на финансите на Обединеното кралство

20:17 | 13 януари 2023
Обновен: 20:23 | 13 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Преди всичко, представете ни Вашата гледна точка за това къде се намира икономиката на Обединеното кралство в момента, защото тя е по-ценна от нашата. Знам, че има забавяне, инфлация, може би различна само по вид и степен отколкото в Съединените щати.

Да, Дейвид, благодаря за поканата. Аз съм във Вашингтон и разговарям с финансовите регулатори и с моите колегите в правителството. Икономиката на Обединеното кралство се сблъсква с някои от същите неблагоприятни фактори, които наблюдавате в САЩ. Всички ние предприемаме необходимите действия да стоим рамо до рамо в Украйна. Обединеното кралство и САЩ действат в синхрон там.

И по същия начин по отношение на нашата икономика. Основите на икономиката на Обединеното кралство са в добро състояние. Правителството трябваше да предприеме някои действия през последните години, за да защити хората и предприятията в резултат на насрещните ветрове, които наблюдавахме в резултат на ковид пандемията. А след това увеличението на енергийните разходи, което произтече от Украйна. Наскоро министър-председателят постави основните си цели за 2023 г., които включват намаляване наполовина на инфлацията, увеличаване на икономиката или връщане на икономиката към растеж, което очакваме да се случи през 2024 г., или независимите прогностици очакват да се случи, както и изплащане на публичния дълг и да се гарантира, че публичните финанси са в добро състояние. И това са някои от посланията, които ще отправя тук, във Вашингтон и Ню Йорк. Обединеното кралство е отворено за бизнес. Ние сме изключително силен съюзник на Съединените щати в геополитически план и срещу всички различни предизвикателства по света. Наистина е важно, че за неща като финансовото регулиране, можем да действаме в синхрон, доколкото е възможно.

Ще приема, че част от работата Ви е каквото и да е състоянието на икономиката на Обединеното кралство да я подобрявате отчасти чрез отношения с Съединените щати. И ако това е Вашата работа, можете ли да ни дадете представа за това, при визитата Ви в САЩ колко тя е свързана с частния сектор и доколко с публичния сектор? Доколко от посещенията ви са, например, в търговията в рамките на публичния сектор, която изисква правителството, за разлика от разговори с висши ръководители и американски компании, за да обсъждате привлекателността на бизнеса в Обединеното кралство?

Да, е и двете в известен смисъл. Искаме да имаме най-безпроблемните отношения със САЩ, които можем във всички области, независимо дали е търговия със стоки, търговия с професионални услуги, финансови услуги, регулиране, за да сме сигурни, че и двете страни предоставяме най-високо качество на финансово регулиране, което защитава данъкоплатците и потребителите. Също така да се уверим, че колкото се може повече съгласуваме нашите глобални доставки и инициативите на глобалната верига за новата геополитиката. Да водим разговори на широка основа, докато сме тук. Всичко това е подкрепено от факта, че имаме силни икономически отношения. В Обединеното кралство работят повече граждани на САЩ компании и обратно. Ние сме най-големите търговски партньори. Когато погледнем към глобалните капиталови пазари, Обединеното кралство е най-големият глобален капиталов пазар, след американския.