Фед Ню Йорк забелязва забавяне на търсенето на работна ръка

Джон Уилямс, председател на Фед-Ню Йорк

15:30 | 19 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Много водещи икономисти, дори и бивши служители на Фед казват, че сякаш расте вероятността да се наложи още по-голямо увеличение на лихвите до 6 или дори по-близо до 7%. Смятате ли, че това може да се случи и какви обстоятелства са нужни, за да предприемете такава стъпка?

Както казах, това не е моят основен сценарий. Не смятам, че ще се наложи толкова да повишаваме реалните лихви. Но разбира се, нещата могат да се развият по начин различен от очакванията ни свързани с инфлацията, но и особено с това колко силна е икономиката. Дали при по-високи лихви ще имаме същите дисбаланси между предлагане и търсене?

В момента потребителската инфлация е 6% за последните 12 месеца и има ясни сигнали, че търсенето надвишава предлагането в икономиката и на трудовия пазар. За мен, въпросът до колко трябва да повишим лихвите наистина зависи от данните за инфлацията и дисбалансите в предлагането и търсенето.

Като цяло, не мисля, че ще се наложи да стигаме толкова високо, защото се развиват някои благоприятни процеси – неща за които отдавна говорим.

Веригите на доставки определено се подобряват по цял свят и това е видно от много и различни данни. Освен това някои от цените на стоките и вноса се понижават, има възстановяване от периода на пандемията, който тласна инфлацията нагоре.

Налице са няколко фактори, които мисля, че ще свалят инфлацията до 3 – 3,5% през следващата година, но проблемът е как да се върнем до 2%.

Предвид предположението, че може да се наложи да повишите лихвите повече, дали посланието от сряда трябва да се разбира, че ако инфлацията не се понижи според очакванията, то вие определено сте готови за още повишения като следваща стъпка?

Трябва да направим необходимото, за да сме на рестриктивна територия и да намалим инфлацията до 2%. Това може да означава по-високи лихви от тези, които сме прогнозирали. Ние коригираме инфлационните си прогнози с постъпването на нови данни.

Инфлацията е упорито висока, както мнозина казаха, но се вижда и, че икономиката остава много устойчива на високите лихви. Безработицата е 3,7%. Има признаци на забавяне на търсенето на работна ръка, но все още има голям дисбаланс между търсенето и предлагането.