ABB: Свръхпечалбите могат да се вложат в R&D и инфраструктура

Петер Фосер, председател на ABB

10:33 | 15 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Shell и другите големи петролни компании тази година реализираха рекордни печалби в своите петролни и газови подразделения. Има ли все още смисъл да се насочват към по-нисковъглеродни енергийни източници?

Ще направя едно уточнение. Печалбите ще бъдат използвани и за инвестиции в инфраструктура, в бъдещи енергийни източници. Това се е случвало и преди в петролната и газова индустрия.

Високи цени, после ниски цени – тези компании се справят с това дългосрочно.

Затова смятам, че това ще им позволи да инвестират в различни източници. Ще могат още повече да инвестират в газ например. Но в същото време да променят бизнес модела към нови, по-възобновяеми ресурси. И също да отделят доста добро финансиране за развойна и проучвателна дейност, за да намерят различни решения за бъдещата енергийна система.

Така че те имат доста работа, за да диверсифицират енергийната система. Ние също ще имаме полза от това в ABB, защото работим в областта на електрификация на автоматизацията.

Ние правим доста продукти, които пестят енергия. А точно натам трябва да се насочи светът в бъдеще.

Да развива различни горива, да развива различни енергийни компоненти и после да използва най-новото оборудване от доставчици като ABB, за да намали разходите за енергия, за електричество.

Всички индустрии заедно използват около 42% от производството на ток. Ако можем значително да намалим този дял, това би била важна цел за инициативите за борба с промените в климата.