Шмигал: Украйна се нуждае от $700-750 млрд за възстановяване на енергийната инфраструктура

Денис Шмигал, министър председател на Украйна

16:52 | 14 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Какви средства са нужни на Украйна, за да ремонтира енергийната мрежа? Мислите ли, че сумата за възстановяване може да доближи един трилион долара?

Денис Шмигал, министър председател на Украйна

Ако руснаците продължат, ще ни струва толкова.

Но за момента са нужни 700-750 милиарда долара.

Според нас, замразените руски активи трябва да послужат като основа за бъдещото финансиране на възстановяването на украинската инфраструктура, на украинския бизнес, защото знаем, че инфраструктурата е разрушена, но тук за сега не включваме стойността на загубите за бизнеса, загубите за нашите предприятия.

Не сме изчислили щетите на окупираните територии.

Не сме изчислили колко ни струва загубата на човешки капитал, защото четири милиона украинци все още са в чужбина, те са бежанци.

Над 7 милиона украинци са вътрешни мигранти и знаем, че всичко това ще има огромно и ужасно влияние върху нашата икономика. Ние изгубихме около 30% от нашия БВП.

Украинците са много адаптивен народ и се приспособяваме – можем да работим на генератори, в условията на война. Заради всичко това, ние разполагаме с по-добри условия отколкото смятахме, че ще имаме заради войната.

Но така или иначе, през следващата година според нас би трябвало да имаме леко покачване на БВП.

Но ако руснаците продължат с терористичните си нападения, националният БВП може малко да се понижи с от 3 до 9% на година.