Махлуф не очаква промяна в стратегията на ЕЦБ, част 2

Габриел Махлуф, Управител на Bank of Ireland и член на Управителния съвет на Европейската централна банка

09:30 | 7 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека поговорим за реалността. Решението, пред което сте изправен на 15 декември. Мога ли да започна с Вашия основен сценарий? Включва ли той рецесия в икономиката на еврозоната сега?

Не съм виждал прогнозите на екипите на ЕЦБ, които ще видим следващата седмица. Но моето собствено мнение е, че вероятно ще видим, че еврозоната е в техническа рецесия. Подозирам, че четвъртото тримесечие на тази година, тази, в която се намираме сега, ще видим много леко отрицателен БВП и вероятно той ще остане такъв и през първото тримесечие на следващата година. От друга страна, очакванията ми са, че няма да видим 2023 г. като година на рецесия.

Г-н управетиел, като се има предвид това, как то влияе на мнението Ви за това от колко затягане се нуждаем в крайна сметка?

Според мен, започваме нормализирането на лихвените проценти. Хората са забравили, че това стана още през юни, бяхме на отрицателна територия, а сега определено не сме там. Но също така мисля, че следващата седмица, когато ще се срещнем, увеличение с 50 базисни пункта е долната граница, която трябва да обсъждаме. Очаквам да стигнем дотам, но не очаквам да приключим с това. Очаквам това да продължи на бъдещите заседания.

И докъде бихте стигнали с това?

Това щях да кажа. Колко далеч ще стигне това до голяма степен ще зависи от данните и от това какви са прогнозите и какво ни казват последните данни. Но мисля, че според мен е доста ясно, че при инфлация от 10 процента, нашата цел е 2 процента, а базовата инфлация е 5. Мисля, че е ясно, че решението от следващата седмица няма да е последното увеличение, което ще направим.