Vanda очаква ръст на навлото от тавана на цената на руския петрол

Вандана Хари, основател и директор на Vanda Insights

16:30 | 6 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Значи, вторият голям фактор, който трябва да бъде следен е Фед. След данните от петък, анализаторите не очакват промяна в плана на повишенията. Не очакват да ги намалят, а дори да ги завишат и удължат. Какво означава това за петрола?

Катлийн, това е още една трудност – дали финансовите пазари ще продължават да спекулират и да се колебаят и внасят волатилност.

В последните няколко седмици петролът не се движеше в синхрон с връщането на апетита към риск на финансовите пазари заради обрата на Фед.

Някой път реагира, друг път не.

Като цяло обрат на Фед и връщане на еуфорията на пазара, това е от полза за суровия петрол, защото дава намалява тревогата колко тежко може да бъде повлияна икономическата ситуация в САЩ. Това е позитивно за търсенето на петрол. И обикновено е в ущърб на долара, който иначе тласка цените на петрола нагоре.

Но първо, лично аз не мисля, че тази история с обрата на Фед ще приключи по един или друг начин, когато говорим за пазарното настроение.

И второ, не винаги има позитивна връзка. Така че – още една несигурност.

Вие твърдите, че с налагането на ограничения на цената на руския петрол ще има натиск за понижение, заради глобалното забавяне в икономиката и значителните ценови отстъпки на руските продукти.

Точно така. Към настоящия момент, таванът на цените поставен от ЕС има за цел да направи руския петрол с около 20 – 25 долара по-евтин от сорта Брент.

Но занапред се очаква навлото да се увеличи, защото ще има по-малко кораби на разположение за пренасяне на руския петрол, ако европейските компании откажат да го правят, а аз очаквам да стане така.

Така навлото ще се покачи, а купувачите като Китай и Индия ще поискат още по-големи отстъпки за руския петрол, за да компенсират по-високите транспортни разходи. Руският пазар се свива. Над един милион барела дневно, които стигаха до Европа по море вече няма да бъдат доставяни там.

Налице ще са повече барели и по-малко купувачи и затова очаквам руските отстъпки да продължат да се покачват, тоест отстъпките да растат.