Байдън каза, че заплатите изпреварват ръста на инфлацията

Джо Байдън, президент на САЩ

16:30 | 5 декември 2022
Обновен: 16:52 | 5 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Икономиката ни продължава да расте. Според икономическият доклад, БВП е нараснал още повече, отколкото се смяташе досега. Продължаваме да създаваме работни места, много работни места. И днес научихме, че икономиката е добавила двеста шестдесет и три хиляди работни места през ноември. Вече сме създали 10 и половина милиона работни места, откакто встъпих в длъжност, повече от всяка друга администрация в историята на този етап от президентството си. 750 хиляди от тях са работни места в местното производство, произведено в Америка.

Нивото на безработица остава близо до 50-годишно дъно – 3.7%. Заплатите на работещите семейства, искам да повторя, заплатите на работещите семейства през последните няколко месеца се повишиха. Тези увеличения на заплатите са по-големи от увеличението на инфлацията за същия период от време.

И така, сега сме в положение, в което нещата се движат. Движат се в правилната посока. Като навлизаме в празничния сезон, ето какво означава всичко това. Американците работят. Икономиката расте. Заплатите се увеличават по-бързо от инфлацията. Избегнахме катастрофална стачка на влаковете.

Това означава, че нашият план за изграждане на икономиката отдолу-нагоре и от средата нагоре, уморихте се да ме чувате да го казвам, но това работи. А богатите все още се справят много добре, докато средната класа и бедните са в затруднено положение.