Финансовите условия и траекторията на Фед според Wells Fargo

Анна Хан, стратег по капиталовите инструменти на Wells Fargo Securities

17:31 | 1 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Това, което трябва да видим е, че Фед няма да е сляп, за да види че инфлационната тенденция започва да върви надолу, и че може би ще отдели крака си от педала на газта. Това е различно от натискане на спирачките. В същото време да отправи посланието, че битката с инфлацията не е приключила. Тя може да продължи доста дълго време и да не изпреварваме и да не намаляваме лихвите прекалено скоро.

Ако погледнем от другата страна, все пак пазарът на труда е супер силен, финансовите условия облекчават потребителите и все пак отново, говоря като Аликс Стийл тук, се харчат пари. Лихвите по ипотечните кредити се понижават. Предполагам, че всички тези неща не са това, което Фед иска да види, ако иска да спечели битката срещу инфлацията, което се случва бавно, но може би прекалено бавно?

Гай, повдигате страхотен въпрос. Това е странна ситуация, в която добрата новина може да бъде лоша новина за акциите. Ако икономиката е много силна, тогава може би председателят Пауъл и Фед трябва да направят малко повече, да са по-агресивни. Но ако започваме да виждаме индикатори, а това е така, особено в областта на потреблението, виждате, че хората започват да използват дълговите линии по кредитните карти.

Виждате, че тези излишни разходи, излишни спестявания са се върнали към нивата отпреди пандемията. Има малки зрънца икономически данни, които показват, че се наблюдава икономическо отслабване. Това също е нещо, което Фед иска да види. Увеличава шансовете за меко приземяване и го прави малко по-вероятно.

Ана, колко обединени смятате, че са във Фед? Започваме ли да виждаме някакви различия? Ясно е, че Пауъл ще бъде по-скоро на страната на ястребите. Все още ли всички са в един отбор там?

Е, със сигурност са в един и същи отбор. Естествено ще видите, като преминем от това, което изглежда, че е показност, към по-скоро лек консенсус за забавяне, очакване от 50 базисни пункта, вместо 75 при следващото повишаване.

Това бавно ще изтласка някои от членовете на Фед в по-благосклонния лагер. И тъй по времето на този преход гледаме къде е средата и къде наистина са големите говорители в екипа на Фед.