Athex Group очаква IPO-то на Athens International Airports

Янос Контопулос, директор на Athex Group

14:12 | 1 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с относителната устойчивост на гръцката икономика. Каква е прогнозата ви за 2023г? Колко добре ще се държи тази икономика при тези предизвикателства? Кажете ни като икономист.

На предишната ми длъжност ми обясниха, че когато макро е в дисбаланс, а пазарите се движат в унисон, по-добре да си намерете местенце, където да се скриете. Или поне да се върнете по друг начин следващата година.

През 2023г Гърция се надяваме да е един от тези примери. Тя се открои през 2022г.

При сегашната ситуация, 2023г. ще бъде една от тези години, в които е добре да си Гърция.

Добре ще е да си Гърция. И да си грък. Но като цяло какво ни казват капиталовите пазари? Някои IPO-та, някои планове показват, че все още очакваме промяна в Европа.

Гърция идва излиза от нищото в последните няколко години. Но това е просто индикатор за забавяне.

Програмата става по-интересна. Една голяма компания, която ще промени доста нещата, дори в Европа ще бъде Athens International Airports. Правителството смени стратегията и мисли, че може да я пусне на борсата през 2023г.

Това би привлякло голям интерес. Това е добра инвестиция и би могло потенциално да промени нещата.

Значи това е потенциалното IPO за 2023г. Ще стане ли катализатор? Ще мотивира ли останалите да излязат в такава среда?

Абсолютно. Има най-различни сектори в Гърция, които не са достатъчно представени, а се справят много добре в този изключително странен икономически цикъл.

Морската индустрия се справя много добре.

Туризмът също.

Имотите в Гърция също потръгнаха след много години.

Така че можем да погледнем назад и да си кажем, че нищо не е станало. Но можем и да гледаме напред и да кажем, че има само възможности.

Просто трябва да започнем.

За да създадете възможности ви трябват инициативи, за да привлечете капитал. Кои са някои от инициативите, които ще пуснете и има ли конкретни сектори, които ще търсите?

Тук съм и това е една от малките инициативи. Те само аз, но и големите публични компании в Гърция. Група от много значими международни компании се присъедини към нас вчера. Днес премиерът дойде заедно с главния си икономически съветник.

Всичко това създава правилен интерес, защото имаме добри новини. Идиосинкретични новини. Гръцките компании се развиват с рекордни темпове. Както миналата година, така и тази.

Това е рецепта за добри резултати.

По отношение на останалите инициативи, добре ще бъде Гърция в бъдеще да си върне статута на развит пазар. Това е като инвестиционна степен за една страна.

Трябва да бъдат решени всички технически въпроси, които мисля, сме покрили. Работим за възприятието. Икономиката. Доверието. Как ви възприемат пазарите? Те решават дали сте развит пазар. И ви дават този статут.

Това е реципрочно.

Но такива са правилата.

Част от доверието ще дойде от оценката на политическата стабилност в Гърция. Чудя се как е при последните събития. Тук сме във Великобритания и сме наясно с политическата нестабилност и хаос. Гърция също не е имунизирана против тези неща в последните години.

Ние имаме докторска степен по тези неща

Докторат по политически хаос. Може да научим нещо от вас. Догодина ще има избори. Тревожите ли се дали политическата нестабилност няма да се върне в икономиката ви?

Вижте, важното е дали гърците са научили нещо. Мисля, че е така. Ще видим как ще се развият нещата, но годината е изборна и това винаги поставя въпросителни.

Накрая обаче хората знаят. Лоша стратегия е да подценяваш народа си. Те ще решат кое е по-добре за тях.

Вижте, моят опит като икономист и стратег показва, че по-често политиката няма значение. Това е хубава тема в новините и хората се интересуват. Оживено спорят. Но в повечето случаи няма значение.