Съкращенията започнаха, технологичният сектор се готви за още

Ед Лъдлоу, Bloomberg

14:53 | 29 ноември 2022
Обновен: 15:15 | 29 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Брайън Чески, директор на Airbnb: Преди 2 години и половина загубихме 8% от бизнеса. Уволнихме 25% от служителите. Тогава казах, че ще бъдем готови за всичко, което може да стане.

Джан Имин, директор на TikTok: Няма нужда да уволняваме половината служители, за да постигнем нивото на ефективност, което искаме.

Скот Херън, директор на Cisco: Обявихме леко преструктуриране. Става дума за ребалансиране. Броят служители, които имахме в началото на годината очакваме да остане същият и в края.

Брайън Чески, директор на Airbnb: Не настъпваме спирачката, а газта. Още наемаме. Не замразяваме, не съкращаваме, ние растем.

 

Това казаха някои от най-големите технологични компании за стратегията си за съкращенията. Днес ще разгледаме тези компании, които не са такива оптимисти.

В Мексико компанията за коли втора употреба Kavak стана поредното световно технологично име, което започна съкращения. Най-големият латиноамерикански стартъп намалява работните места и уволнява мениджъри поради високите лихви и забавящата се икономика. Това е според бележка на директора на еднорога, която Bloomberg видя.

Миналата седмица HP каза, че съкращава 6000 работни места в следващите 3г. Други подобни като Amazon и Cisco също планират уволнения.

В момента заетостта е на исторически връх по света.

Безработицата на големите развити икономики беше 4,4% през септември по данни на ОИСР. Това дъно от 80-те години.

Но този път технологичните компании вече имаха служители повече отпреди пандемията. Съкращенията вече започнаха, така че секторът се готви за още.