Китай и Япония ще работят по различните си позиции

Стивън Енгъл, Bloomberg

13:31 | 18 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Имаше среща на Си Дзинпин и Фумио Кишида. Какво се очаква като резултат? Япония бе много изнервена от растящата мощ на Китай и се опасяваше от евентуална военна агресия и подобни. Каква е позицията на Си Дзинпин по въпроса и какво ще стане между двамата лидери?

Натоварен първи ден от двудневната среща на върха на АПЕК.

Очевидно има наследени проблеми от Втората световна война между Китай и Япония.

Япония е съюзник на САЩ. Тя бе разочарована от действията на Пекин след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, от военните игри и обграждането на Тайван.

Това е проблем в близост до Япония, която е островна държава.

Така че тук има проблеми от миналото.

Си и Кишида се срещнаха късно снощи. И двете страни, Си и Кишида се договориха да работят по различните си позиции и за подобряване на двустранните отношения.

На този фон искам да включа и премиера на Нова Зеландия. Имах възможността да говоря с нея, бях модератор на панел с нейно участие. Няма да кажа, че Нова Зеландия е неутрална, но вчера премиерът възприе неутрален тон и каза, че трябва да се внимава с политиците. Не назова страни. Каза: внимавайте с политиците, които се опитват да всяват страх в момент на висока инфлация и геополитически напрежения. Да чуем Джасинда Ардърн.

"Нашата откритост ни помогна да постигнем толкова бързо развитие на икономиките на АПЕК. Така е. За следващия период имаме тази възможност и само трябва да привлечем повече хора към нас", каза Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия. "Включващият характер на нашия растеж ще ни позволи да продължим напред по този път. Ако не, ще имаме разочаровани граждани и още политици, които ще всяват страх".