Зеленски обяви, че украински екипи ще разследват ракетата, паднала в Полша

Володимир Зеленски, президент на Украйна

15:30 | 17 ноември 2022
Обновен: 21:38 | 17 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Доколкото разбирам, вие настоявате, че ракетата, която удари Полша е била изстреляна от Русия. Чудя се дали все още държите на това.

Благодаря за въпроса. Най-напред всички трябва да разберат, че този ден бяха изстреляни стотина ракети. Благодарен съм на света за подкрепата за Украйна с ПВО и ракети. Въпреки това виждаме какви са последиците и пораженията от войната на Русия.

Не за пръв път цяла ракета или част от ракета от Русия пада на територията на друга страна.

Преди време стана същото – отломки на руска ракета паднаха на територията на Молдова, а ракетата трябваше да порази украинска територия.

Не знам какво е станало този път. Не знаем още. Светът не знае какво е станало в този случай.

Но съм сигурен, че е била руска ракета. Сигурен съм, че ние сме изстреляли ракета на ПВО. Но не можем да кажем точно дали е била ракета на нашите ПВО и се радваме, че не ни обвиняват. Защото ние се бием с руските ракети на нашата територия.

Но въпреки това трябва да бъдем честни и справедливи. Докато разследването не приключи не знаем каква ракета и парчета от каква ракета са паднали на полска територия.

Видяхме снимки, на които диаметърът на парчетата показва, че не може да е от ПВО. Това ми казаха военните.

Но отново, искам да подчертая и най-важното е да се проведе разследване.

Вчера настоявахме да бъдем включени в съвместно международно разследване. И после рано сутринта нашите професионалисти трябва да отидат на място, за да се включат в това професионално разследване.

Благодаря, че изяснихте този въпрос.