Де Гиндос призовава за дългосрочна перспектива

Луис Де Гиндос, ЕЦБ

13:10 | 17 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Току-що представихте Прегледа на финансовата стабилност и казвате, че рисковете за стабилността са се повишили в много посоки заради смесицата от високи лихви и влошаването на икономическата прогноза. Наскоро финансовите пазари обаче тръгнаха нагоре с надежда, че най-лошото вече може да е минало. Не са ли твърде уверени инвеститорите?

Вероятно трябва да възприемем малко по-дългосрочна перспектива, за да се опитаме да анализираме какво правят пазарите и какви са настроенията им.

Ако проследим развитието на пазарите в последните 6 месеца, за да получим по-далечна перспектива, виждаме, че акциите спаднаха с около 20%. Въпреки факта, че наскоро имаше ръст на пазарите на акции.

По същия начин, при корпорациите, спредовете се разшириха доста повече отпреди 6 месеца.

Това се дължи на перспективата, на риска за финансовата стабилност. На това, че ще имаме по-слаб ръст.

Не изключваме напълно възможността от техническа рецесия и по-висока инфлация в същото време. Реакцията на монетарната политика на по-високата инфлация предизвиква затягане на финансовите условия.

Това е основния фактор. Ние се опитваме да гледаме по-далеч, над краткосрочните действия на пазарите и да получим по-дългосрочна перспектива.