Ослунд: НАТО може да направи различни неща и едва ли ще тръгне силово веднага

Андерс Ослунд, бивш старши изследовател, Atlantic Council, Eurasia center

05:16 | 16 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева


Първо, знаем, че е имало две руски ракети.

Не знаем, както бе казано, дали е случайно или не.

Дали не са били отклонени от украинската ПВО, което е възможно.

Поляците са изключително предпазливи. Искат консултации по Член 4 от Договора на НАТО.

Това са консултации, а не Член 5, който е за непосредствени действия.

Трите балтийски страни и Украйна са много по-войнствени. Казват, че това е руска атака. Искат да се приложи принципа Един за всички, всички за един. Те са на много по-твърда позиция.

Важното е, че Пентагонът повтори позицията си, че ще защити всеки инч натовска територия.

Мисля, че поляците ще направят по-задълбочено разследване. Ще проверят каква ракета е била, какви са били двете руски ракети. После ще кажат какво ще правят с НАТО.

 

Полша сега потвърди, че ракетите, паднали на територията й са руско производство. Колко важна е целта им? Дали е било умишлена атака за задействане на Член 5 и дали задействането на Член 4 за консултации е по-слаба мярка?

Да. Член 4 не е така силен. Говорителят на полското правителство обяви, че Полша иска консултации по Член 4. Това е естествено. После въпросът ще бъде какви мерки ще се вземат.

Всъщност НАТО има огромен брой различни мерки, които може да предприеме. Като започне с още малко санкции, което ще се сметне вероятно за твърде малко. Повече доставки на оръжие, което вероятно ще стане така или иначе. И повече конкретни действия.

Например зона, забранена за полети, което се обсъждаше и преди и може отново да се върне в преговорите. И някои други мерки.

НАТО може да направи много различни неща и едва ли ще тръгне силово веднага.