Перспективите за Европа според Калвино от Испания, част 1

Надя Калвино, министър на финансите и заместник министър-председател на Испания

19:00 | 11 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Към мен се присъединява се испанският министър на финансите и заместник министър-председател Надя Калвино, с която разговаряме преди срещата на Еврогрупата. Говорихме преди няколко седмици и изглежда, че в последните три седмици макропоказателите на европейската икономика се влошават. Все още ли вярвате, че с навлизането в четвъртото тримесечие икономиката все още може да избегне рецесията?

Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем най-лошите сценарии. От първи септември Путин спря доставките на газ и въпреки това цените продължават да остават умерени и дори се понижават. Каквото и да се случи, ще зависи от нашите действията. Добре е, че имаме достатъчно запаси. Добре е, че действаме заедно за реформа на енергийните правила. И се надявам, че ще продължим да предприемаме правилните решения относно правилния набор от политики, за да избегнем най-лошите сценарии.

И все пак, когато погледнете данните и европейските, но и испанските, някои от данните от миналата седмица сочат общо забавяне в Европа. Това може ли да се нарече проблясък, според Вас? Можем ли все още да спасим икономиката? Ще се подобри ли?

Бих казала, че безспорно сме в сценарий на забавяне на растежа. И, разбира се, продължаваме да имаме висока инфлация. По този начин паричната политика на централната банка продължава да бъде по-скоро ориентирана към увеличаване на лихвените проценти. Това е сценарият, по който работим.

Същевременно данните от третото тримесечие са доста положителни. В Германия, Италия, Франция, Испания също продължаваме да имаме силен растеж. По същия начин стоят нещата и със създаването на работни места.

В Испания трудовият пазар продължи да бъде доста динамичен и силен през октомври. По-качествени работни места, по-добри работни места и ниска безработица. Показателите продължават да сочат положителна динамика, но без сравнително по-негативни перспективи за предстоящите месеци с настъпването на зимата.