Мицотакис за борбата с климатичните промени в Гърция, част 2

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

19:30 | 9 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Опитвате се да изградите и кабел от Египет до Гърция, който ще доставя зелена енергия и в същото време и газопровод до Германия за внос на газ.

Искаме да станем нетен износител на зелено електричество за Централна Европа. Това означава, че ни трябва повече свързаност. Но искаме и да сме посредник, който свързва Европа със Северна Африка.

Говорим с египтяните. Пускаме много амбициозен, три гигаватов кабел, който ще свърже Африка с Гърция.

За такъв кабел са нужни 10 гигавата инсталирани ВЕИ, които да правят ток.

Като гледаме кризите, които се разразиха и ги добавим към въглищните централи, вярвате ли като цяло, че заради войната в Украйна преходът ще бъде по-дълъг и по-агресивен към зелената енергия? Или просто ще бъде по-дълъг и ще има компромиси?

Ще стане по-бързо..

Трябва, но дали ще е по-бърз?

Трябва да е. Вижте как разпределяме капитала, европейските пари и частните капитали. Знаем, че ни трябва повишаване на инфраструктурата на мрежата ни. За нас това е от основно значение, защото в даден момент няма да можем да инсталираме повече ВЕИ, освен ако няма още инвестиции в мрежата.

Сигурността на  доставките се превръща в огромен проблем. ВЕИ са най-безопасните, най-чистите и най-евтините доставчици на ток в момента. Особено за страни като Гърция.