Директори от Уолстрийт се събират в Саудитска Арабия

Мадис Кабаш, Bloomberg

15:00 | 28 октомври 2022
Обновен: 22:31 | 28 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Връзката между САЩ и Саудитска Арабия е в най-ниската си точка, но Уолстрийт изглежда не е притеснен.

На конференцията „Инициатива за инвестиции в бъдещето“ в Рияд, където Саудитска Арабия демонстрира икономическата си мощ в световен мащаб, броят на присъстващите беше на рекордни нива. 400 американски делегати, с участието на представители на Goldman Sachs Дейвид Соломон, до изпълнителния директор на JP Morgan Джейми Даймънд, бившият финансов министър на САЩ Стивън Мнучин, и др.

Сега Джо Байдън заплаши с последствия за кралството, след решението на ОПЕК за намаляване на производството на петрол, което усложнява задачата му да намали цените на енергията за американците.

Но някои от американските директори, събрали се в Рияд, казват, че заплахата ще отмине и няма да ескалира. И това не им пречи да се възползват от предимствата на икономическия растеж на Саудитска Арабия.

Преобладаващото усещане в Рияд изглежда е, че САЩ и Саудитска Арабия ще успеят да преодолеят различията си, което ще позволи на бизнеса и други да продължат да работят с Рияд. Разбира се, това също е важно, като се има предвид, че кралството разполага с огромно петролно богатство в момент, когато останалата част от световната икономика страда от спад, което го прави рядко подходящо място за бизнес.