Булърд каза, че Фед трябва да следва обявения график

Джеймс Булърд, председател на Фед Сейнт Луис

17:06 | 20 октомври 2022
Обновен: 13:43 | 21 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Изглежда всеки път, когато разговаряме на втори план винаги се случва нещо голямо. Бих казала, че този път това е разочарованието от последните данни за инфлацията. Вие повишихте лихвите с 300 базисни пункта от март насам, базовата инфлация се задържа над 8% на годишна база и продължава да се покачва, а пазарът на труда все още е затегнат заради  работните места и икономиката, която не  се забавя. Какво се обърка? Какво постигнаха повишенията на лихвите?

Смятам, че те ще имат въздействие и в някои отношения вече имат въздействие конкретно върху жилищния пазар, където повишените лихви променят динамиката. Това е пазар, на който няма продължително и променящо се изоставане. Този пазар предусети ходовете на Фед още преди да започне осъществяването им тази пролет. Там виждаме незабавна реакция. Но корабът е голям и отнема известно време да се промени посоката му. Жилищният пазар не е цялата икономика, така че …

Определено не е и определено не е сред основните фактори тласкащи инфлацията нагоре…

Да, но наемите са важни.

Така е, така е. Всъщност, това е причината хората да са толкова разтревожени от задържането на високата инфлация и през следващата година. Начинът, по който се изчисляват наемите ще се разпростре няколко месеца.

Ние съзнаваме изоставането в изчисленията, така че ще ги вземем предвид и ще ги анализираме. Права сте, че основният индикатор, инфлацията при разходите за лично потребление е доста над 4%. Фед - Далас изчислява усреднената му стойност на 4,7%, близо до 5%. Така че, инфлацията в САЩ е доста висока, дори и ако се изключат някои от по-волатилните компоненти. Ще трябва да обърнем нейния ход като вървим в правилната посока към целта ни от 2%.