Принц Абдулазис: Запазваме същата гъвкавост

Принц Абдулазис бин Салман, министър на петрола на Саудитска Арабия

17:09 | 6 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Добре дошли в Bloomberg. Не вярвам да искате да карате спекулантите и светът да се мъчат. 9% за 2 дни на петролните пазари. Достатъчно ли се мъчиха?

Не е това намерението ми. Не съм садист, нито мъчител. Става дума, че имаме дисциплиниран пазар, пазар, който обслужва първоначалните си цели – пазар, който има достатъчна ликвидност. Тя обаче се изправи пред крайна волатилност. За съжаление тя кара премиите да поскъпват силно. И обтяга ликвидността.

Беше и все още е крехка просто защото съответните индустрии намират премиите за забранителни и затова не се прави хеджиране. А това се прибавя към толкова много други несигурности, които водят пазара нагоре-надолу както виждате.

И вие специално наблегнахте на тези дислокации.  Днешните съкращения, които обявихте ще помогнат ли да се поправи това смущение?

Съкращението в производството бе в резултат на колективната оценка, че трябва да продължим това, което започнахме откакто създадохме групата ОПЕК+ и по време на ковид.

Казах и на пресконференцията, че за да сме бдителни и внимателни, трябва да сме решителни, да действаме превантивно и да сме проактивни.

Това първа стъпка ли е в поредица потенциални гигантски съкращения?

Не, може да е всичко. Може да има съкращения, увеличения. Затова искахме да дадем на пазара ясна посока като удължихме споразумението до края на 2023г. Но все още разполагаме със същите инструменти.

Насоките за пазара са от критично значение.

Без тях хората няма да инвестират, няма да са сигурни като инвестират. Затова си имаме инструменти в кутията. Все още..

Да, намалихме ги като общи очаквания, но все още запазваме същата гъвкавост.

Все още имаме на всеки два месеца заседание, което е повече от обикновена двумесечна среща.

Това дава и възможност да се свика конферентна среща при нужда.