Фед: Инфлацията е корозивна болест

Мери Дели, президент на Фед Сан Франциско

18:55 | 5 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Според мен това никога не е означавало, и това е моето мнение, не на останалите членове на комитета, че просто ще игнорираме увеличаването на инфлацията, защото се притеснявахме, че безработицата може малко да се покачи малко, тъй като, честно казано, имаме двоeн мандат – ценова стабилност и трудова заетост.

И дори и ако нямахме двоен мандат все още щяхме да имаме убеждението, че хората имат нужда от работа, но им трябва също и ценова стабилност.

 В момента болката, за която чувам всеки ден, страданията, през които хората ми казват, че преминават, са поради инфлацията. Това важи за хората  с нисък и умерен доход, не просто хора, които се тревожат от променливата инфлация.

Те се тревожат как ще преживяват, ден след ден.

Сещам се за един факт, който остана в сянка сред множеството коментари, но е важен според мен – средната заплата е паднала с 9% през последните две години поради инфлацията.

Не е добър момент да си работник.

Ако работниците имат власт, не виждам голяма власт, след като заплатата ти е с 9% по-ниска.

Това е пример защо инфлацията е корозивна болест, ако я оставим. Тя е токсин, който ерозира реалната покупателна способност на хората. И всъщност вреди на тези в по-неблагоприятно положение, защото те понасят по-големи щети поради инфлацията и те са хората, които искаме в една инклузивна икономика.