Енергийните планове на Малта, част 2

Мириам Дали, министър на енергетиката на Малта

17:00 | 4 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Значи в общи линии сте оптимистка? Казвате, че не изключвате потенциално ограничение?

Казвам, че в този момент не можем да затворим вратите за каквото и да е решение. Вярвам, че всички предложени решения трябва да бъдат взети сериозно под внимание. Трябва да бъдат анализирани правилно и да се види кои решения могат действително да помогнат на всички държави-членки, защото това, което имаме досега са различни решения, които могат да помогнат на някои държави членки, но не непременно на всички.

Ако продължим желаните действия може да отнеме твърде много време. Това е спешна ситуация. Всички решения трябва да се обмислят наистина сериозно.

Испанският министър на енергетиката беше тук, ваш колега. Тя използва думата "разочарование". Каза, разочаровани сме, че комисията, на този етап, към тази дата, знаейки че  тази криза вече се разразява с пълна сила, не е намерила формулата все още. Разочарована ли сте за себе си? Бихте ли използвали този език?

Бих очаквала комисията да реагира малко по-бързо. Но разбирам също така, че това е напълно безпрецедентна ситуация. Но това означава, че дори Комисията, дори държавите-членки трябва да започнем да мислим нестандартно.

Трябва да започнем да мислим за новаторски решения, които може да не са прилагани никога, но които могат да работят в тези условия. Няма да има едно-единствено решение.

Смятам, че трябва да има комбинация от различни решения, които действително могат да ни помогнат да постигнем по-добра ситуация от тази, пред която сме изправени днес.

И кога смятате, че ще стане това? Има ли дата, на която ще кажете, добре, трябва да се съберем сега. Има много хора, които казват, че краят на октомври може да бъде преходен момент за Европа, защото температурите ще паднат. Хората ще започнат да използват отопление и да виждат сметките. Много компании те ще трябва да вземат решение дали искат да останат отворени или не през зимата. Кога виждате този почти краен срок, когато трябва да го направим?

Трябва да стане незабавно. Права сте, като посочвате факта, че имаме фирми, които ще затворят. Това означава, че ще имаме хора, които представляваме у дома, които ще останат без работа. Това е най-голямото ми притеснение. Ето защо трябва да действаме бързо.

Това беше нещо, което също споменах по време на дебата днес, защото не можем да се окажем в ситуация, в която да поставим ЕС в ъгъла, което ще доведе до най-големите последици,  до голяма тежест за нашите домакинства, семейства, малки и средни бизнеси и върху промишлеността като цяло. Затова трябва да действаме сега.