Манделсън: Лондон има 10-12 дни да поправи ситуацията

Питър Манделсън, председател на Global Counsel LLP

13:30 | 3 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Измина една невероятна  седмица. Кога може правителството на Тръс да си върне доверието след като чухме, че тя не е готова да отстъпи от икономическите си мерки?

Те имат прозорец от 10-12 дни благодарение на Bank of England, която се намеси, стабилизира ситуацията и подкрепи британската лира.

Но тази намеса няма да продължи до безкрай и затова смятам, че пазарите, британското общество и почти всички на международната сцена ще очакват министър председателят Тръс и министърът на финансите Куортенг да отстъпят от фискалния пакет, който представиха миналия петък.

Те сами си причиниха това невиждано фискално фиаско, което според мен е резултат от много повърхностно, прибързано, тръмпианско мислене. То определено изненада пазарите и те реагираха по начин, който можеше напълно да се предвиди, стига правителството да си беше направило труда първо да попита какви биха били последиците.

Но те настояваха, защото си мислят, че знаят всичко и дори не попитаха Бюрото отговарящо за бюджета, висшите служители, които те уволниха още в първия ден, когато тя пое властта.

Всички искаме по-голям икономически растеж в кралството, всички искаме  повишена производителност, всички искаме тези неща, но те няма да бъдат постигнати с лавина от необосновани понижения на данъците и регулаторни мерки, които изглежда никой не може да разясни.