Франциско Бланч: Европа да се моли за мека зима, част 3

Франциско Бланч, директор Суровини и проучване на деривати, BofA

16:00 | 28 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Имаше много прехвърляне от газ на петрол, който е по-евтин от газа, наред с превключването на други горива. Но получихме съобщение, че евентуално Русия иска да предложи на ОПЕК+ да намали производството с 1 млн барела на ден. Не е изненада, че това излиза в ден като днешния. Смятате ли, че може да стане и второ, какви ще са последиците?

Вижте, ОПЕК се събира следващата седмица. Ние взехме две нива на данните от последния месец. Те са много важни за намиране на дъното на цената на петрола и енергията като цяло.

Едните данни са на ОПЕК. Миналият месец те не приложиха големите намаления на производството, но все пак направиха такива. Защото ОПЕК никога преди не е намалявал производството повече от 90 хиляди барела на ден. Това е първият сигнал.

Принц Абдулазис и останалите в ОПЕК бяха много ясни, че ако цените продължават да падат, ще изтеглят производството от пазара.

Вторият елемент в доклада ни, това е 80. Това е новото 60 за петрола. Това означава, че повишаваме залога за цената на петрола. И този втори елемент идва от американския стратегически петролен резерв.

Ние изпразнихме стратегическите запаси и ще продължаваме да го правим и през октомври. Така че тези стратегически държавни запаси трябва да се напълнят отново следващата година. Това прави половин милион барела на ден допълнително търсене.

Защо трябва да ги пълним отново? Каква е целта?

Целта да се напълни отново държавния резерв е за да може да се преодолее следващия шок. Искаме да имаме някакви лостове, за да можем евентуално да преодолеем натиска за повишение на цените или някакви събития. Или просто нещо, което може да стане в Западния свят.

Но това е добър въпрос.

САЩ са енергийно независими. Произвеждат много петрол.

Така е наистина. Но американското правителство не би изгубило лост, с който би могло на практика да намали цената на петрола.

Вярно е, че може да не се налага да бъде пълнен отново стратегическия резерв като такъв. Правилото на Международната енергийна агенция е да имаш запаси 90 дни напред. В САЩ това не ни трябва повече това ниво.

Но в същото време така ставаш по-малко изложен на силно волатилните събития, сред които геополотиката е водеща. Така че защитаваш от потенциален шок.

В този смисъл има основание да си напълниш стратегическия резерв.