Кристалина Георгиева за инфлацията и дълга, част 2

Кристалина Георгиева, председател на МВФ

18:00 | 23 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Значи сте готови да действате. Наистина ли мислите, че можем да избегнем глобална рецесия, като се има предвид агресивността на централната банка и предвид продължаващите лоши новини, които идват от Украйна с допълнителната мобилизация от страна на Путин?

През 2022 г. не виждам глобална рецесия, въпреки че някои държави могат да изпаднат в рецесия. През 2023 г. става все по-трудно да се предвиди дали можем да я избегнем. Защо? Защото през 2023 г. това увеличение на лихвите ще започне да хапе и ще видим въздействието върху растежа. Още днес виждаме, че Китай забавя значително растежа си. САЩ по-устойчиви, но все пак има забавяне. В Европа, поради агресивните действия на Русия в областта на енергетиката, някои от страните в Европа могат да бъдат в рецесия. Дали ще отговаряме на техническото определение за рецесия или не, очаквам че за стотици и милиони хора ще се усеща като рецесия. Така че затегнете коланите. Тежка година. Трябва да преминем през нея. И се надяваме, че ако овладеем инфлацията, тогава ще можем да видим основа за растеж и възстановяване.

И така, как трябва да мислим за дълга? Трябва ли държавите да харчат, за да се измъкнат от него, за да се уверят, че подкрепят този, който има най-голяма нужда и да се притесняват за дълга след пет години?

Мисля, че ситуацията с дълга стана много по-сложна след ковид, защото много страни бяха направили точно това. Те го използват сега, харчат с право. Насочват се към възраждането на икономиката. Така че пространството се е свило. Имаме около 25 % от развиващите се пазари, които са изправени срещу този проблем или са близо него. За страните с ниски доходи процентът е над 60%. Ето защо е наистина от първостепенно значение как да приоритизираме това ограничено фискално пространство. Подкрепа за най-уязвимите. Знам, че е лесно да се каже на политиците как да го направят. Но трябва да имате смелостта да признаете, че ако удряте по всичко, по разходите за живот, става наистина сериозно. Това е опустошително за хората, които са с по-ниски доходи. Така че трябва целева подкрепа. А защо е важно подкрепата да е целенасочена? Защото ако харчим повече за подкрепа на хората, какво правим? Увеличаваме търсенето, след което цените се покачват. Тогава централната банка трябва да затяга още повече.

Това е порочен кръг.

Порочен кръг, освен ако подкрепата не е силно целенасочена.