DTEK разчита АЕЦ Запорожие да остане в демилитаризираната зона

Максим Тимченко, директор на DTEK

13:59 | 23 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни какво забелязвате, какви са тревогите и ограниченията от страна на Русия? След като все по-голяма част от вниманието се насочва към войната, какво означава това за бизнеса?

Бизнесът е друг, когато има война. Ние водим обаче война от повече от 200 дни. И я печелим.

Путин обяви енергийна война не само на Украйна, но и на цяла Европа. В тази ситуация ние изнасяме ток за Европа, изнасяме въглища. Успяхме да произведем въглища и газ на предвоенни нива. Да подготвим оборудването си за зимния сезон. Успяхме да възстановим доставките на електричество до клиентите веднага щом бе възможно.

Честно казано, ние сме в добра форма.

Разбира се, имаме най-висока степен на несигурност, защото когато руснаците разберат, че няма да успеят да спечелят на бойното поле, атакуват критичната инфраструктура. Унищожават преносни линии, тецове, подстанции.

Но ние се справяме.

Оценете щетите, които са нанесени в момента на енергийната инфраструктура и колко ще отнеме да се възстанови на нивото отпреди войната.

Към днешна дата около 25% от генерационния капацитет е или унищожен, или на окупирана територия.

За съжаление около 90% от вятърния ни парк е там. Около 30% от слънчевия парк. Като цяло половината ни капацитет е на окупирана територия.

Но поради унищожението на търсенето, което спадна с над 35%, ние сме практически в балансирано положение.

Имаме дори излишен капацитет.

Като цяло просто ни трябва време.

Първо, тези територии трябва да се освободят от окупаторите. Няма големи разрушения.

Всички знаете за Запорожката АЕЦ, там се надяваме поне да бъде оставена в демилитаризираната зона. Въпрос на време е кога ще я включим отново към украинската мрежа.