Лиз Тръс иска да намали данъците

Лизи Бърдън, Bloomberg

17:54 | 21 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Лизи, премиерът Лиз Тръс е на посещение в Ню Йорк за първи път в тази роля. Какво очакваме от нея?

Още преди да я видим да говори с Джо Байдън, видяхме, че предизвиква противоречия със забележки към медиите.

Тя призна, че плановете ѝ за намаляване на данъците ще бъдат първоначално от полза за най-богатите, дори да се надява, че ще стимулират растежа в дългосрочен план. В минибюджета в петък очакваме отмяна на планираното увеличение на корпоративния данък.

Тази сутрин Times съобщава, че тя ще намали Гербовата такса, данъкът върху сделките с имоти. Очакваме Куази Куартенг да вдигне тавана на бонусите на банкерите.

Джо Байдън каза, че не е съгласен с икономика на преливането на средства, но екипът на Тръс обясни, че това не е целта. Въпреки това Тръс казва, че няма нищо против да бъде непопулярна и да взема трудни решения, стига това да помага на икономиката да расте.

Значи повече разходи, премахване на повишаването на данъци. Логичното продължение е може ли британското правителство да си го позволи?

Службата за национална статистика тази сутрин съобщи, че публичните заеми са два пъти по-високи от очакваното през май заради по-високите лихви, които оскъпяват заемите.

Опасения за законопроекта изрази и председателят на Комисията по финанси Мел Страйд, който поиска министърът на финансите Каузи Куартенг да позволи на фискалния надзор, Службата за бюджетна отговорност, да направи сметне колко ще струва всичко това.

Екипът на Тръс казва, че няма време, но службата твърди, че може поне да направи някои първоначални изчисления преди мини бюджета в петък.