Технологиите на водорасловите пермакултури, част 2

Питър Фиковски, основател и почетен председател на Foundation for Climate Restoration

13:57 | 11 август 2022
Обновен: 15:05 | 11 август 2022
Преводач: Мария Попова

Говорим за новите технологии описани в книгата ви и ми се иска да научим нещо повече. Да поговорим за водорасловите пермакултури. Какво представляват те и как отстраняват въглерода от екосистемата?

Водорасловите пермакултури са вариант на обогатяването с желязо. Както казах, важното при океаните е, че когато отглеждате растения и те умрат, потъват и не се губи кислород.

При водорасловите пермакултури, липсващите нутриенти се довеждат от дълбокия океан по голяма тръба, захранвана със слънчева енергия.

Тя консумира много малко енергия.

Част от израсналите водорасли се събират и се продават за 100 долара тона за някои продукти, а останалите водорасли падат на океанското дъно – някои се режат, а други сами падат.

Идеята е проста, трудността е с построяването на конструкцията върху която расте келпа и за която е нужна технология. Но също като обогатяването с желязо, това е  търговски продукт и сам се изплаща.

Наричате го търговски продукт. Питам се, ако това е толкова ефикасен метод, къде в него са парите. Задавам въпроса не като циник, а като човек, който иска да знае какво мотивира компаниите, за да направят това, да гарантират бъдещето ни?

Това е интересно предизвикателство. Имаме тези четири метода и всички те са  самофинансиращи се. Това е същият модел, който въведе въглеродния диоксид във въздуха.

Компаниите ни продават топлина и енергия, чийто страничен продукт е въглероден диоксид.

С тези четири продукта – морските водорасли, варовика, обогатяването на океаните, което привлича рибите – имаме страничен продукт, който извлича въглеродния диоксид от въздуха.

Предизвикателството, с което се опитваме да се справим в момента е, че се притесняваме да листваме това на отворения пазар, защото клиентът ще каже: чакайте, от това зависи пенсионирането ми.

Искаме да сме сигурни, че хората, които се занимават с това са основно ангажирани с възстановяването на климата за нашите деца и внуци и не се интересуват да печелят пари.