Английската централна банка очаква инфлацията да достигне 13,3%

Вони Куин, Bloomberg

16:55 | 5 август 2022
Преводач: Мария Попова

Английската централна банка направи най-голямото повишение на лихвите от 1995 и предупреди за продължителна рецесия. Само един от членовете на Комисията не е подкрепил повишението от 50 базисни пункта до 1,75%.Банката повиши и прогнозата си за пика на инфлацията до13,3% през октомври. Управителят Андрю Бейли заяви, че всички варианти са на масата за заседанието през септември и след това.

Япония заяви, че Китай е изстрелял ракети над Тайван вчера, по време на военните учения. Ако това се потвърди ще е значителна ескалация, тъй като никога до сега китайски ракети не са прелитали над Тайван. Токио смята, че пет балистични ракети са паднали в японската изключителна икономическа зона, а четири от тях вероятно са прелетели над острова. Пекин провежда военни учения в отговор на визитата на председателя на Конгреса Пелоси в Тайван.

Citi Group заяви, че правителството и регулаторните агенции разследват търговията на банката с държавни облигации и други книжа. Не става ясно коя агенция води разследването, но Citi заявиха, че оказват съдействие. Освен това, банката беше принудена да отпише руски държавен дълг за 130 милиона долара заради санкциите.

Goldman Sachs е застрашена от разследване на бизнеса ѝ с кредитни карти, включително как отстранява грешки в сметките и възстановява средства. Бюрото за финансова защита на потребителите разследва и реклами и отчетите на банката пред кредитните бюра. Goldman навлезе в бизнеса с кредитни карти през 2019 с пускането на Apple Card.