Георгиева: Трябва обективен анализ на причините довели до повишаване на инфлацията, част 2

Кристалина Георгиева, председател на МВФ

13:30 | 19 юли 2022
Обновен: 16:24 | 19 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Политиците тук обвиняват единствено Русия за положението, в което се намираме. Дали пренебрегваме други фактори? И как трябва да се намалят рисковете?

Трябва обективен анализ на причините довели до повишаване на инфлацията толкова много. Такъв обективен анализ ни показва, че има три причини.

Първо, всички си мислехме, че ковид е приключил, но през януари дойде омикрон, а това доведе до огромно смущение във веригите за доставки.

Второ, като предоставихме голяма подкрепа и то с право на домакинствата и на предприятията, спестяванията се увеличиха и търсенето се измести от услуги към стоки. Но производството и доставката на тези стоки изостана. Това също оказа натиск върху цените.

И трето, цените на суровините и на горивата скочиха нагоре. За цените на храните има и допълнителна причина да бъдем предпазливи и внимателни и това са свързаните с времето смущения.

Говорили сте много за зейналата пропаст между развиващите се икономики. Тя подобрява ли се или се влошава?

Със сигурност не се е подобрила. Когато погледнем последните две години, тенденцията от три десетилетия на развиващите се страни и развиващите се пазари да настигат богатия свят, се обърна. И не виждаме края на този обрат все още.

Най-обезпокоителният въпрос за нас в МВФ е фактът, че затягането на финансовите условия в комбинация с поскъпването на долара прави условията в развиващите се икономики за тази услуга много по-трудно.

Тридесет процента от нововъзникващите пазари в развиващите се икономики са в затруднено положение момента.

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.