Apple намалява назначенията

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

12:00 | 19 юли 2022
Обновен: 12:30 | 19 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Apple обмисля да забави наемането на служители и разходите за догодина в някои дивизии като мярка срещу икономическото забавяне. Източници ни казаха, че това са последици от икономическата несигурност, макар че не е всеобща политика на компанията. Apple има мащабна програма за пускане на нови продукти през 2023, включително шлем за смесена реалност.

Минният гигант BHP се присъедини към Rio Tinto и очаква още турболенция за производителите на суровини. Най-голямата в света минна компания, BHP предупреждава за забавяне на глобалния ръст заради войната в Украйна, европейската енергийна криза и затягането на монетарните условия. Компанията каза, че ценовият натиск ще се усеща в следващите 12 месеца. Rio Tinto отправи подобни предупреждения миналата седмица.

Goldman Sachs планира да забави наемането на нови служители и да върне ежегодните оценки на работата, които бяха прекратени в пандемията. Финансовият директор каза в конферентен разговор с анализатори, че банката взема мерки да намали разходите и да подобри ефективността. Goldman и други големи банки на Уолстрийт, включително Morgan Stanley, JPMorgan и Citi обявиха доста по-голяма работна сила през второто тримесечие в сравнение с година по-рано.

Softbank спира работа по лондонското IPO на компанията за чипове Arm поради политическите проблеми в британското правителство. Източници казаха, че оставките на водещи имена от администрацията на Борис Джонсън засега са предизвикали пауза в преговорите, защото тези хора са имали водеща роля в разговорите със Softbank. Компанията продължава да работи за IPO за Arm в Ню Йорк.

SAS съобщи, че се е договорила с пилотските синдикати за нов 5,5-годишен колективен трудов договор, с което стачката приключва. Полетите се подновяват при първа възможност според обичайната програма. Стачката приземи по-голямата част от флота за 2 седмици по време пика на сезона на почивките.