Deutsche Bank: Има риск Азия да продължи да затяга колана

Самир Гоел, глобален ръководител на отдела за изследване на развиващите се пазари в Deutsche Bank

15:51 | 8 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека започна с поглед към разрушаването на азиатската реална доходност, тъй като виждаме, че страхът от инфлация наистина я обхваща. Погледнете тази графика на Bloomberg, която показва, че сделките на азиатските нововъзникващи пазари, коригирани спрямо инфлацията, просто се свиват, като виждаме че опасенията за рецесия продължават да се проявяват, опасенията за утвърждаване на инфлацията също. И виждаме как реалната доходност пада под нулата. Казвате, че опасенията са азиатските икономики да не бъдат принудени да продължат да затягат коланите дори в условията на глобално забавяне.

Самир Гоел, глобален ръководител на отдела за изследване на развиващите се пазари в Deutsche Bank

Да, мисля, че това е големият риск пред Азия. Нека да поставим Азия в контекста на развиващите се пазари. Единственото добро нещо за икономиките на развиващите се пазари в този конкретен цикъл на затягане е, че те изпревариха Фед в затягането, вместо да наваксват, както обикновено се случваше при други цикли.

Очевидно е, че това прилича на троянски кон. Редица развиващи се пазари като латиноамериканските и в Централна Европа, които започнаха да затягат много по-рано, сякаш са вперили поглед в това, което става и се опитаха държат някои лихвени проценти в крак с прогнозите.

За Азия ключовото е, че те са в цикъл на растеж при отварянето, който се дължи на  реакция на пандемията и се забави повече отколкото беше в останалата част от света.

След това те бяха засегнати от шока на предлагането, особено от цените на енергията и шокът при цените на суровините през тази година.

Това направи този регион гореща точка по отношение на достигане до затягането много по-късно.

Не е задължително да изостават от света, защото реагираха на собствената си инфлационна динамика, но със сигурност сега са принудени, както казахте, да водят политика на по-ниски лихвени проценти, отколкото са в други части на развиващите се пазари.

И сега съществува риск, че тъй като те са принудени да върнат реалните лихвени проценти обратно до неутрално ниво, те ще правят това потенциално през следващите няколко тримесечия в среда, в която глобалният растеж се забавя, а регионът остава изключително чувствителен към това.