НАТО подписа приемането на Швеция, Финландия

Шери Ан, Bloomberg Ню Йорк

09:00 | 6 юли 2021
Обновен: 12:39 | 6 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Страните от НАТО, включително Турция официално одобриха плановете за приемане на Швеция и Финландия в алианса. Турция подписа протокола за приемане след като поднови заплахата си да блокира разширението на НАТО, ако двете скандинавски страни не екстрадират лица, които смята за терористи. Разширението на НАТО трябва да се ратифицира от парламентите на всяка от 30-те страни-членки. Процесът може да отнеме месеци.

Шанхай прави два кръга масови тестове в 9 от 16-те района. Това предизвика тревога от нов локдаун. Тестовете започнаха след като градът регистрира увеличение на случаите в неделя и понеделник, от които един случай извън карантинната зона. Вирусът продължава да се разпространява в Китай, където стотици нови случаи се обявяват в страната, включително в делтата на Яндзъ.

САЩ настоява Нидерландия да забрани ASML да продава оборудване за производство на чипове на Китай. Това е разширяване на кампанията на Вашингтон за ограничаване на ръста в производството на чипове в Китай. Предложението за ограничаване на износа ще разшири сегашния мораториум за продажба на забранено оборудване за производство на полупроводници на Китай. Нидерландската фирма е водещ производител на такова оборудване за чипове.

Предупрежденията за наводнения в Австралия остават в сила. Те засягат 50 хиляди жители на Нови Южен Уелс. Валежите в Сидни намаляха, но опасността от наводнения остава. Властите в Австралия обявиха извънредно положение в засегнатите райони, но все още не са обявили размера на помощта за покриване на щетите. За някои общини това е четвъртото голямо наводнения за година.