Защо са толкова скъпи горивата във Великобритания

Алекс Лонгли, Bloomberg

19:30 | 4 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Има цял набор от фактори, които оказват влияние на цените на горивата. Най-големият е вероятно войната в Украйна. Но преди това коронавирусната пандемия затвори рафинериите за производство на бензин и дизел. А сега, две години по-късно, е необходимо време, за да се възстановят. Някои от тях никога няма да се заработят, защото светът иска да инвестира в по-екологични горива.

Как работи петролната индустрия?

Петролът, за чиито цени четем всеки ден се добива като суров нефт от земята в страни като САЩ, Саудитска Арабия и в целия свят. След това петролът се транспортира по тръби или кораби до петролни рафинерии. Когато суровият петрол попадне в рафинерия, чрез супер сложни процеси тонове суров нефт се превръща в консумативи и продукти.

Поради липсата на петрол ли растат цените?

Търсенето расте по-бързо, отколкото предлагането е в състояние да предостави. Мнозина търговци на петролния пазар биха казали, че цените са толкова високи, защото пазарът ни казва, че трябва да потребяваме по-малко. Опитваме се да намалим търсенето. Проблемът ни е, че когато правителствата въвеждат субсидии или данъчни отстъпки, това поддържа по-високи цени за по-дълго време и така се поддържат по-високи цени от страна на производството.

Правят ли се усилия да се увеличи производството?

От страна на производителите, ОПЕК предоставя суров петрол и пазарът вече започва да се пита колко суров петрол ще можем да достави, защото усещането е, че вероятно ще трябва да изпомпва толкова, колкото е възможно.

От другата страна са рафинериите. Много рафинерии ще влязат в експлоатация през следващите месеци и години, но много малко от тях са в западния свят, особено в Обединеното кралство.

Къде ще бъдем след шест месеца?

Единият лагер казва, че предстои глобална рецесия и това ще засегне всичко, включително търсенето на горива и цените на горивата. Този аргумент показва, че след след шест месеца, според лагера на Citigroup, цените на петрола, включително на бензина и дизела, ще бъдат много по-ниски от сега. Сега сме в окото на бурята.

Има и друг лагер, на компанията Goldman Sachs, който казва, че това е нов петролен суперцикъл. Няма достатъчно инвестиции в рафинерии, в петролни полета. А търсенето е прекалено силно. Ако този лагер се окаже прав, става въпрос за удар върху цените на петрола, защото пазарът трябва да се опита да унищожи търсенето.