Banque de France: Важното е да се върнем на нивата на дълга

Силви Гулар, зам.-гуверньор на Banque de France

18:30 | 1 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Щом проследявате рисковете за френската финансова система, първо ще ви аплодирам, защото имате прекрасна графика, която показва много ясно и лесно за разбиране още сложни проблеми. Вие посочвате три циклични тревоги – пазарните рискове, условията за възстановяване и натиска над печалбите на финансовите компании. Мнозина обаче говорят за по-структурни аспекти, като кибер заплахите и климатичните промени. Колко ви тревожат тези пазарни размествания?

На този етап няма дислокация. Отново – смятаме, че има високи рискове, свързани с макроикономическите спадове. Условията за рефинансиране в стрес са налице и ние гледаме сценариите, които наскоро публикувахме. В най-лошия случай при проблем с енергетиката и т.н. знаем, че цените ще скочат дори още повече, отколкото са сега.

В енергетиката централните банки не са на предната линия.

А по натиска върху печалбите, както казах, има плюсове и минуси за компаниите като животозастрахователните и би трябвало да се следят внимателно. При банките е малко по-диференцирано.

Но всичките ни усилия след голямата финансовата криза за повишаване на устойчивостта на банките и другите институции сега се отплащат.

Имаме банки, които са добре капитализирани и ние не се тревожим за тях.

Как да гледат инвеститорите на високия държавен дълг? Когато ще се превърне с тревога, особено ако трябва да очакваме още разходи от държавата, за да бъдат решени всички неясноти и несигурност в следващите 6 месеца?

Не съм член на правителството. Самият Брюно Льо Мер каза в понеделник, че ситуацията е сериозна.

Така че ако мога да кажа, това е задължение на правителството.

Имаме два вида дълг.

Ковид дългът бе необходим и реакция на една извънредна ситуация.

Важното е да се върнем на нивата на дълг, които са устойчиви не само за да се харесаме на Брюксел или да изпълним критериите, а в отговор на интереса на страната.

Уверена съм, че това правителство, което много настоява на суверенитета на Франция, ще направи необходимото, за да го поддържа под контрол.