Жертви при дерайлиране на влак на Amtrak

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 28 юни 2022
Обновен: 10:38 | 28 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Влак на Amtrak излезе от релсите в Мисури, при което загинаха най-малко трима души. Amtrak съобщи, че влакът пътувал от Лос Анджелис за Чикаго по време на катастрофата. Няколко вагона излязоха от релсите. 255 души са били във влака и има много ранени, съобщи компанията.

Централната банка на Китай обеща да запази подкрепяща монетарна политика в помощ на възстановяването на икономиката. Гуверньорът И Гън каза пред държавната телевизия, че PBOC ще обяви за приоритет запазването на цените стабилни и повишаване на заетостта, както и подкрепата за дребния бизнес и зелените проекти. Централната банка на Китай възприема умерен подход към разхлабването тази година като се въздържа от намаляване на лихвите от януари.

Bloomberg научи, че Китай планира да увеличи часовете на търговия с юани. Пекин иска да увеличи участието на глобалните инвеститори във валутната търговия с континентален юан в рамките на усилията си за глобално влияние. През май PBOC обеща да отвори още финансовите пазари след като МВФ допусна юана в кошницата валути със специални права на тираж.

Шри Ланка влиза практически в локдаун, след като правителството ограничи предлагането на горива само за основните услуги като здравеопазване и обществен транспорт за две седмици. С рекордно ниски резерви на чужда валута, страната се затруднява да внася храни, лекарства и горива. Премиерът на Шри Ланка предупреди миналата седмица за икономически колапс на страната заради влошаването на недостига.