Председателят на Valentino за бъдещето на лукса, част 1

Рашид Мохамед Рашид, председател на Alsara Investment и на Valentino

15:30 | 23 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Луксът в модата забавен ли е или е също толкова трудна работа като да бъдеш в правителството, като гледаме търговията?

Изключително забавен е. Нищо общо с всички с всички световни проблеми, с които се сблъскваме  днес в търговията. Много е различно.

Много е различно, защото невероятното е, че можете да прехвърлите някои от по-високите разходи поради инфлацията от скъпия текстил, дори транспорта върху потребителите си без никакви последствия. Това ли е въздействието на марката Valentino? Или когато сте елитът, който купува тези дрехи, цената няма значение?

Valentino е невероятна марка, така че определено имаме много лоялни последователи.

Но в същото време луксозната модна индустрия като цяло наблюдава през последните няколко години значителен ръст, защото няма съмнение, че с пандемията и начинът, по който парите се харчеха на пазарите, богатите станаха по-богати. Има много повече пари в този сегмент на населението и те се опитват да харчат все повече и повече пари за луксозни стоки.

Както знаем през пандемията държавите хвърляха пари на пазарите. Повечето от тези пари се озоваваха при богатите хора. Богатите хора след пандемията са наясно, че един ден ще умрат и затова искат да похарчат парите за лукс, за повече ексклузивни неща. Има дори още по-голямо търсене в момента.

За висша мода и подобни неща? Рокли, които струват 10 хиляди лири?

Най-ексклузивните марки и най-влиятелните по отношение на лукса отбелязват ръст от 40-50% през последните две години. Valentino е сред тези марки. Видяхме, че по-скъпите продукти са дори още по-привлекателни.

Чакате ли китайските клиенти, предвид тежкия локдаун там?

Китай е една необикновена история за лукса, който се разви от 0% до 20% от китайско потребление в световен мащаб. В Китай и извън Китай. Това е почти еквивалента на САЩ и Европау взети заедно. Но с пандемията китайските потребители се преориентираха към Китай и това потребление се изнесе от европейския и американския пазари изцяло в Китай. 

През 2020 г имаше много дейност в Китай. 2021 г бе много смесена година поради локдауна. Сега, през 2022 г., има голяма въпросителна около китайския пазар, тъй като до днес почти 80% от населението е в ситуация на локдаун. Това е проблем за бизнеса с луксозни стоки, защото не сме наясно с това как ще изглежда следващата година.