Технологичният сектор замразява назначенията

Мария Коларкучо, директор на Syndio

13:06 | 23 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вие имате уникален поглед как се справят компаниите с големите културни промени. С прехода към работа вкъщи, голямото напускане и  сега този спад и вероятно някакво преосмисляне на възможността за напускане. Как точно се справят компаниите с всичко това?

Получаваме наистина интересни трендове. Вижте какво съобщавате за Microsoft. Ясно се вижда.

Първо, Microsoft пое нови ангажименти в опит да повиши задържането на хората в компанията.

Второ, те обявиха и че забавят темповете на наемане.

Това е много интересно. Странни неща стават особено в технологиите. Мнозина от нас, основатели, директори мислим за запазване на кеша, за излизане, за оптимизиране на ефективността.

Но не можем да пропуснем, че все още се намираме в много, много затегнат трудов пазар.

Как да запазим хората, за които сме се борили толкова ожесточено?

Как да ги задържим?

Как служителите се отнасят към това? Някои премислиха ли дали да си сменят наистина работата точно сега при положение, че започват уволнения и спиране на наемането на нови служители?

Не го забелязваме, поне не и сред нашите клиенти. А нашите са предимно от Форчън 2000. Но очаквам да го видим.

Ще започнем да забелязваме леко изчакване от страна на служителите.

Ще има продължаване на изискванията към служителите от работодателите защо са постъпили на работа  при тях.

Ще има промени, особено на пазар, който може да е малко по-волатилен.

Искам да съм сигурна, че ще отида на място, което ще остане и ще работи.

Колко напредват компаниите по отношение на равенството в заплащането? Имаше опасения, че например жените отново ще загубят в пандемията, защото компаниите искат хората им да са на разположение.

Много добър въпрос. Пандемията е вододелът. Не искаме връщане обратно. Вече отбелязваме напредък по отношение за затваряне на разликата в заплащането.

А ковид непропорционално добави още години към нашия напредък.

Влоши нещата.

Има реална опасност същото да се повтори особено сред колегите и приятелите ми, които са чернокожи предприемачи, хора с различен цвят на кожата.

Те наистина се тревожат, че хората ще започнат да използват рецесията като оправдание да се откажат от някои обещания, които направиха към разнообразието, увеличаване на представителността, равното заплащане.

Но от друга страна това е и възможност за компаниите. Защото няма връщане назад по отношение на исканията на служителите.

При ускоряване на законодателството за прозрачност на заплащането, след като във вторник Калифорния прие закон за разкриване на разликите в заплатите, нещата ще продължават напред.

Компаниите, които са наистина прогресивни и търсят начин да поддържат напредъка в тези инициативи, те накрая ще спечелят хората.