МАЕ предупреждава за глобалното търсене на петрол, част 2

Торил Бозони, директор „Петролни пазари“ в МАЕ

11:48 | 16 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Знам, че не обичате да обсъждате цените и съвсем правилно, защото те са трудно предвидими, но наистина ли сме в опасна зона? Могат ли да надхвърлят 150 долара за барел?

Днес има множество рискове на пазара. Съвсем наскоро производството в Либия намаля заради размириците там. Преди няколко дни научихме, че либийското производство се е понижило до 100  хиляди барела дневно. Това става в много важен период, докато европейските рафинерии се стремят да увеличат работа и да си набавят петрол, за да произведат газ, бензин и дизел преди лятото. Освен това беше съобщено за особено активен сезон на ураганите в САЩ. При толкова малки буфери на пазара, запасите са с 300 милиона барела дневно под средната пет годишна стойност. Продуктовите запаси са много ниски както и резервния капацитет, така че днес не разполагаме с буфери, които да компенсират непредвидени загуби. Смятам, че пазарът ще си остане волатилен и има очевиден риск от повишаване на цените. Но както знаем, инфлацията продължава да расте, икономическата прогноза е по-слаба, така че тези рискове могат да понижат и търсенето.

Франсин Лакуа

Трудно ли е да се предвиди кога възстановяващата се китайска икономика ще подкрепи търсенето? Предвиждате ли пик в търсенето преди началото на зимата на 2022 или  това ще стане в друг момент?

Торил Бозони, директор „Петролни пазари“ в МАЕ

В нашата прогноза не виждаме пик на търсенето на петрол в тази времева рамка. В Китай, загубите заради ковид ограниченията са много по-тежки отколкото се очакваше.

Търсенето на петрол от Китай през април и май беше с 1,5 милиона барела дневно под количествата от миналата година.

Очакваме постепенно възстановяване на търсенето в Китай до края на годината заради разхлабването на ограниченията. Но прогнозата за сега е търсенето на петрол от Китай през 2022 да се понижи на годишна база за първи път от 20 години насам.

Но с възстановяването на Китай, това ще повиши търсенето на петрол през 2023. Така че, с възстановяването на Китай, предвиждаме по-значителен ръст в търсенето на петрол през следващата година, а не през тази въпреки влошаващата се икономическа прогноза и високите цени.

Според нашето предвиждане, търсенето на петрол от Китай ще нарасне с 1 милион барела дневно през следващата година и така глобалното търсене на петрол ще се повиши с 2,5 милиона барела дневно спрямо 1,8 милиона барела, които предвиждаме за 2022.