Citi смята, че 50 бп повишение би било шок за пазарите

Ейбрахим Рахбари, директор валутни анализи, Citi

12:37 | 15 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще останем в САЩ заради решението на Фед. 75 базисни пункта повишение може ли да се смята за неагресивно?

Да, смятаме, че това конкретно заседание, макар че не толкова отдавна повишение от 75 базисни пункта би било немислимо почти, сега, ако Фед вдигне лихвите с толкова, ще ни даде идея какво да очакваме на следващите заседания.

Наред с това ако има и доста смислени прогнози за инфлацията и лихвите, пазарите ще го приемат сравнително благосклонно.

Очакваме възможност да се говори за волатилност на повишенията на лихвите, което би отворило път за техния метеоритен ръст и това може да натисне долара надолу и да тласне нагоре акциите.

Така че очакваме възможност от неагресивна изненада до много високо вдигане на лихвите.

Но трябва да добавя, че това е обичайно за последните 5 заседания. Имахме някакви мерки на миролюбива реакция на пазарите, въпреки че самият Фед всъщност бе доста агресивен.

От март те повтарят, че ще бъде постепенно повишение с 50 базисни пункта, но се чудя за доверието в тях, ако се решат на това извънмерно повишение, какво ще стане с настроението? Кой го задава, дали наистина е пазарът?Две неща се отразяват на пазара.

Фед се преориентира от плавно повишение към „експедитивно“, това е новата дума за 50 базисни пункта. А сега може да намерят ново мото, с което да опишат повишението със 75 базисни пункта.

Но що се отнася до доверието в тях, те трябва да изберат по-малкото зло.

Ако вдигнат лихвите със 75 базисни пункта, трябва да го оправдаят и да се позоват на големия ръст на инфлацията и промяната в данните, зависимостта от данните, за които говори Джей Пауъл.

Ако вдигнат лихвата с 50 базисни пункта, ние ще питаме дали това е достатъчно в отговор на данните. Така че това също може да постави под въпрос доверието във Фед.

Ние смятаме, че в тази пазарна среда 75 базисни пункта повишение би било по-малко тревожно за доверието в тях, отколкото 50, което в момента би било голям шок за пазарите.