Байдън отива в Саудитска Арабия в средата на юли

Анмари Хордън, Bloomberg

16:02 | 14 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Президентът Байдън ще посети Саудитска Арабия в средата на юли и ще се срещне с фактическия ръководител на страната, престолонаследника Мохамед Бин Саламан. С нас е кореспондентът на  Bloomberg във Вашингтон, Анмари Хордърн с повече подробности. Вчера от Белия дом казаха, че се подготвя пътуване, но нищо не е сигурно все още. Те казаха и, че не става дума само за петрол. Само за петрол ли става дума?

Не, от една страна налице е усещането, че руската инвазия в Украйна, войната в Украйна започна да се отразява на настроението в редица столици по света и се появи нужда от събиране на съюзниците. Това промени много от приоритетите в дипломацията и е очевидно, че след като по време на кампанията си президентът пренебрегваше Саудитска Арабия сега ще встъпи в отношения не само с кралството, но и щом ще е в страната, ще се срещне и с фактическия лидер, престолонаследникът Мохамед Бин Саламан.

Що се отнася до петролния пазар, на последната среща на ОПЕК беше предложена маслинова клонка. Но понякога хората сякаш губят представа за ситуацията на петролния пазар.

Саудитска Арабия и емирствата са двете държави, които имат резервен капацитет, но не и капацитет, който да реши проблема с цената на бензина за потребителите. А и това е само едната страна на проблема.

Очевидно е, че разговорите ще се фокусират над енергията, но над стратегически регионални проблеми, проблеми на отбраната, както и икономическите проблеми в региона. Ако президентът отиде там, той ще се срещне не само със саудитски ръководители, но и с членове на Съвета за сътрудничество в Залива и ще се обсъдят редица въпроси.