Японците смятат, че Курода не става за шеф на BoJ

Вони Куин, Bloomberg News

09:45 | 14 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Повечето японци смятат, че Курода не бива да е начело на централната банка. Допитване на Kyodo News показа, че 59% от записаните смятат, че Курода не е подходящ за поста на гуверньор. Слабостта на йената до голяма степен е резултат от решението на BoJ да държи лихвите ниски.

Гуверньорът на BoJ Харухико Курода каза, че рязкото отслабване на йената е лошо за икономиката. Курода обеща да работи в тясно сътрудничество с правителството часове след като йената падна до дъно от 1998г. Обезценяването на валутата засилва тревогите за домакинствата и бизнеса с повишението на цените на енергия и суровини.

Вторият ден от изслушванията за щурма на американския Конгрес на 6 януари бе посветен на това, което е знаел президентът Тръмп преди това. Главният прокурор Уилиям Бар и зетят на Тръмп Джаред Кушнер дадоха показания на видеозапис и казаха, че са казали на президента, че твърденията му за измама на изборите са неоснователни. Тръмп обаче продължи и набра 250 млн долара от поддръжници за съдебни дела, което демократът Лофгрен нарече „голяма измама“.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан разговаря с високопоставения дипломат на Китай Ян Цзечъ на фона на повишаването на напрежението заради Тайван. Белият дом каза, че на срещата в Люксембург са обсъждани регионални и глобални проблеми за сигурността. Висш американски представител каза, че Съливан е подчертал политиката на Вашингтон за единен Китай и е изразил тревога от действията на Пекин в Тайванския пролив.