Инвестиране в условията на висока инфлация, част 1

Сонал Десаи, инвестиционен директор Franklin Templeton

14:30 | 13 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ако инфлацията се задържи, поне доколкото можем да прогнозираме, как се променят решенията на инвеститорите например при фиксираната доходност? Какво ги привлича?

Сега ме привлича краткосрочността.

Ако сте краткосрочни, трябва да сте много внимателни. Да следите отделните сектори, корпоративните дългове и да внимавате много като избирате, ако натам сте тръгнали. Да следите за прояви на ясно забавяне в икономиката, да гледате плаващата лихва.

Но за мен светлината в тунела е ако преминем през следващата година-две, две и половина на повишение на лихвите и ако фиксираната доходност изглежда по-скоро непривлекателна в дългосрочен план, излизаме от другата страна, където най-после след 14-15г ще имаме това, което наричам рецесия от златния стандарт.

Дългосрочни и краткосрочни облигации, достатъчно високи, за да може Фед да стимулира икономиката чрез старомодния начин на намаляване на лихвите.

Това е позитивна среда за фиксираната доходност. Просто трябва да стигнем от А до Б. През това време, особено сега ще има много волатилност.