Инвестиране в условията на висока инфлация, част 3

Савита Субраманиян, директор Акции САЩ, BofA, Сонал Десаи, инвестиционен директор Franklin Templeton

14:00 | 13 юни 2022
Обновен: 15:54 | 13 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

При фиксираната доходност кога трябва да се тревожим за кредитния риск? Какво мислите за дефолта? Помните ли тази идея? Няма много такива неща напоследък.

Сонал Десаи, инвестиционен директор Franklin Templeton: Да, няма много напоследък. Проблемът с избора става все по-важен буквално с всяка седмица и месец. Въпреки това много компании навлизат в този период в много по-добра форма отпреди. И мисля, че въпреки че звучи назидателно, но просто трябва да сте активни и да се уверите, че избирате много внимателно. Ако се върнем на това, което Савита каза, това, което казах за фиксираната доходност е, че всъщност ще има някаква доходност от нея. Нещо, което не сме виждали почти 15г. Това е другото позитивно нещо в средносрочен план, евентуално не точно в момента, но ще се появи.

Савита Субраманиян, директор Акции САЩ, BofA: Дали няма да е по-мъчително при облигациите, отколкото при акциите?

Сонал Десаи, инвестиционен директор Franklin Templeton: Много мъчително.

Савита Субраманиян, директор Акции САЩ, BofA: Затова мисля, че предимствата на акциите са, че печалбите растат с инфлацията, вместо да остават с фиксиран купон и точно тук ние откриваме възможности на пазара на акции.

Сонал Десаи, инвестиционен директор Franklin Templeton: Само ще отбележа, че винаги стои въпросът за оценките. Ще бъда последния човек, който ще оспорва, че облигациите бяха изключително подценени преди това. Но може да се спори кога ще започне. Определено обаче не е време да търсим дългосрочни облигации, което ще ви прати при акциите. Особено след като не откривам значително забавяне в следващите 1-2 тримесечия. По-далеч е. Това е част от причините инфлацията да се задържи сравнително по-силна в следващите няколко тримесечия. Икономиката няма достатъчно да се забави достатъчно много и достатъчно бързо.