Morningstar: Пазарът на труда в САЩ дава надежда, част 1

Марта Нортън, инвестиционен директор, Morningstar

11:32 | 6 юни 2022
Обновен: 11:51 | 6 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за доклада за заетостта, който излезе за май? Супер силен, при заглавията от миналата седмица за уволненията. Това признак ли за това, което предстои или е показва общата картина?

Докладът показва действието на различни сили. Ако погледнем общата картина, виждаме много силен пазар на труда. Много служители търсят работа, но още повече работодатели търсят работници.

Имаме ниво на участие на трудовия пазар съвсем малко под средното и ръст на голяма част от заплатите.

За обикновения служител, който търси работа това е много подходящ момент.

В същото време има огромна инфлация и в някои части на света, било Китай или Украйна създават несигурност.

Затова не е изненада, че някои компании започват да мислят, че е може би време да станат малко по-консервативни в разходите си и наемането на нови служители. Чудят се дали не е време за преосмисляне на ентусиазма след пандемията.

Нека се придържаме към по-силния от очакваното доклад за заетостта в САЩ и че тук добрата новина е лош знак. Това означава ли, че Фед трябва да е по-агресивен в затягането на монетарната политика, защото това, което досега направи не се е отразило май на пазара на труда? Нали само преди няколко седмици председателят Джей Пауъл каза, че трудовият пазар е неустойчиво горещ, по неговите думи.

Точно така. Въпросът за заетостта и броят на работните места, които виждаме днес показва, че пред Фед има още препятствия и ще трябва да е по-агресивен за овладяване на инфлацията.

Знаем, че Фед изостава.

Фед ще приложи нова политика и тя ще е изоставаща, ще се отрази със закъснение на икономиката. Ще започне след време да охлажда икономиката.

Пазарът гледа напред как икономиката ще усети последиците от решението на Фед в бъдеще. Едва ли някой очаква днешните действия на Фед да охладят икономиката. Всъщност ако успее реално да охлади трудовия пазар, при висока инфлация, Фед ще се окаже пред още по-голямо затруднение от днес.

Затова като цяло от доклада за заетостта разбираме, че за Фед има възможност за маневриране в борбата с инфлацията.