Стиглиц: Повишаване на лихвените проценти няма да помогне за инфлацията

Джоузеф Стиглиц, професор от Колумбийския университет

22:26 | 31 май 2022
Обновен: 01:37 | 1 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

С Вас водихме тази битка през 1976 г. Той имаше VW Rabbit. Щеше да ти хареса. Джо, основното е, че елитите са забравили средната класа в целия политически спектър. Как да възстановим връзката с тях и да изградим доверие у средната класа в Америка предвид настоящите сътресения тук, в щастливата долина?

Трябва да им напомним, както направих преди статията, която написах преди единадесет години - от 1 процент за 1 процент, притежавани от 1 процент. Част от посланието на тази статия във Vanity Fair беше, че е във ваш личен интерес да проявите повече солидарност, ако не искате цялата тази система да се разпадне.

Също така е важно предвид годините и когато Вие и Рогоф бяхте тук на сцената. Двамата не се разбирате от години. Това е като при Кардашияните. Дори по-лошо. Ето каква е същността на въпроса. Имахме компенсаторни структури в Америка, в които средната класа беше обвързана с елитите, а след това ги променихме така, че елитите да правят повече пари от Бога, а средната класа изостана. За мен това беше повратната точка.

Това е било повратна точка. И ето, че с инфлацията се стига до нова повратна точка. И просто искам да завърша. Смятате ли, че е по-важно да се овладее инфлацията в момента, отколкото да се тревожим или да се избегне някакъв спад, който изглежда е целта на главоблъсканицата на Фед.

Повишаване на лихвените проценти няма да разреши проблема с инфлацията, няма да доведе до получаването на повече храна. То ще направи нещата по-трудни, защото няма да можете да направите инвестиции.

Вижте ЧЕТВЪРТА ЧАСТ на видеото.